Abhinay Sir Percentage Notes प्रतिशत PDF में Download करें

Hello Students, हम आपके बेहतर भविष्य की कामना करते हैं. उम्मीद करते हैं आप सभी की तैयारी अच्छे से चल रही होगी. आज हम आपके लिए Abhinay Sir के Percentage Notes PDF लेकर आये हैं जो की हर प्रतियोगी परीक्षा में बहुत महत्वपूर्ण साबित हो रहे हैं. Notes शेयर करने से पहले बता दें. Upsarkarinaukri.com आपको सभी तरह की सरकारी नौकरियों और उनसे जुड़े Study Material को सबसे पहले Provide कराया जाता है. तो अगर आपने इस वेबसाइट को Subscribe नहीं किया है तो कर लें. ताकि नयी जानकारी आपके ई मेल पर आपको प्राप्त हो जाये. Abhinay Sir Percentage Notes को PDF में Download करने के लिए नीचे दिए गए Download Button पर क्लिक करें.

abhinay-maths-percentage-pdf

Abhinay Sir Percentage Notes In PDF

यह प्रतिशत नोट्स सभी तरह के प्रतियोगी परीक्षाओ जैसे SSC CGL, CHSL, JE, MAINS, MTS और भी बाकी परीक्षाओं के लिए बहुत ही महत्वपूर्ण हैं.  इस PDF Book की जानकारी नीचे दी गई है.

कुछ ज़रूरी Study मटेरियल

Download -   Chemistry General Knowledge Questions In Hindi

Percentage Questions And Answer

Q1. Two friends, Akash & Beenu had some candies each. One of them had 15 candies more than the other. The candies with Akash was 60% of the total candies with them. How many candies did each have?

A. 40, 25
B. 47, 32
C. 45, 30
D. 49, 34
Sol : Option CExplanation Let the candies with be (x + 15) and x.
Therefore, x + 15 = 60/100(x + 15 + x)
(x + 15) = 3/5(2x + 15)
5x + 75 = 6x + 45
x = 30
So, the marks of two students are 45 and 30.

Q2. A fruit seller had some oranges. He sells 30% oranges and still has 140 mangoes. Originally, he had:

A. 288 oranges
B. 300 oranges
C. 672 oranges
D. 200 oranges
Sol : Option D
Explanation: Suppose originally he had x oranges.
Then, (100 – 30)% of x = 140.
70/100 x = 140
x = (140 x 100)/70 = 200.

Q3. What percentage of numbers from 1 to 30 has 1 or 9 in the unit’s digit?

A. 12
B. 15
C. 20
D. 22
Sol : Option C
Explanation: Such numbers from 1 to 30 are 1, 9, 11, 19, 21, 29
Number of such numbers =6
Required percentage is (6/20 * 100) % = 20%

Q4. If M = y% of z and B = z% of y, then which of the following must be true?

A. M is lesser than N.
B. M is more than N
C. Relation between M and N cannot be determined.
D. None of these

Sol : Option D
Explanation: y% of z = (y/100 x z) = (z/100 x y) = z% of y
A = B.

5. In ABC College, 63% of students are less than 20 years of age. The number of students more than 20 years of age is 2/3 of number of students of 20 years of age which is 42. What is the total number of students in the ABC College?

A. 75
B. 90
C. 130
D. 200
Sol : Option D
Explanation: Let the total number of students be x.
Then, Number of students more than 20 years of age = (100 – 63)% of x = 37% of x.
37% of x = 42 + 2/3 of 48
37/100x = 74
x = 200

Q.6. A student erroneously multiplied a number by 2/5 instead of 5/2.What is the percentage error in the calculation?

A. 24%
B. 54%
C. 74%
D. 84%
Sol : Option D
Explanation: Let the number be 100. 2/5 of 100 is 40 while 5/2 of 100 is 250.
Now the difference is 210 on a base of 250. Therefore, percentage difference is 210/250 into 100 = 84%.

Q.7. The sum of the first six terms of an AP is 48 and the common difference is 2. What is the 4th term?

A. 2400
B. 2700
C. 3200
D. 2100
Sol : Option A
Explanation: Number of valid votes = 75% of 8000 = 1/4 or 5/20
Valid votes polled by other candidate = 6/20 of 8000
= (6/20 * 8000) = 2400.

Q8. Three candidates, Ajay, Bijoy & Chandu contested an election and received 1800, 3300 and votes 3900 respectively. What percent of the total votes did A get?

A. 20%
B. 40%
C. 45%
D. 70%
Sol : Option A
Explanation: Total no. of votes polled = (1800 + 3300 + 3900) = 9000.
Required percentage = (1800/9000 * 100)% = 20%.

Q9. A Stationery seller had some Pens, Sharpeners, Erasers & Pencils. He sells 65% of the total units and still has 175 units. Originally, he had:

A. 588 units
B. 400 units
C. 272 units
D. 500 units
Sol : Option D
Explanation: Suppose originally he had x units.
Then, (100 – 65)% of x = 175.
35/100 x = 175
x = 500

Q10. The total population of a village increased from 1,80,00 to 22, 500 in a decade. The average percentage increase of population per year of that village is:

A. 2.37%
B. 2.5%
C. 3. 6%
D. 6.75%
Sol : Option B
Explanation: Population increase in 10 years = (22500- 18000) = 4500.
Increase% = (4500/18000 x 100)% = 25%
Required average = (25/10)% = 2. 5%

Download Abhinay Sir Maths Percentage PDF

Note – नीचे दिए गए Download बटन पर क्लिक करने से PDF आपके मोबाइल या कंप्यूटर में डाउनलोड हो जायेगा. जिसको आप कभी भी पढ़ सकते हैं.

  • Book Name: Abhinay Sir Percentage Notes PDF
  • PDF Size: 5MB
  • Number OF Questions: 110
  • Pages: 113
Download -   Basic Computer Notes In Hindi PDF Download

Download PDF

आशा करते हैं आपको Abhinay Maths Percentage PDF आपके लिए महत्वपूर्ण साबित होगा. इस जानकारी को आप ज्यादा से ज्यादा Students तक Facebook और WhatsApp के माध्यम से शेयर ज़रूर करें

Join Us On Facebook

Note: हमारे Facebook Group से जुड़ने के लिए नीचे दिए गए Facebook Button पर Click करें

Important
 इन नोट्स को परीक्षा से पहले उन सभी विद्यार्थी तक पंहुचाये. जिनको आप जीवन में सफल देखना चाहते हैं. यदि सबको सफल देखना चाहते हैं तो सभी के साथ शेयर करें. नीचे दिए गए Facebook और WhatsApp Button से Share कर सकते हैं. 

Leave a Comment

error: Content is protected !!